Turvarannekkeen hankintaa ei kannata viivytellä
Varmasti suurin osa meistä on joko kuullut tai lukenut mediasta kauhutarinoita kotonaan kaatuneista ikäihmisistä, jotka eivät ole päässeet puhelimen ääreen soittamaan itselleen apua ja ovat näin ollen joutuneet odottamaan pitkiä aikoja avun saapumista. On selvää, että muutamankin tunnin avun odottaminen tällaisessa tilanteessa tuntuu varmasti ikuisuudelta.
Itselläni on tällaisesta tapahtumasta myös omakohtaista kokemusta, kun lähipiiriini kuuluva iäkäs ihminen kaatui yöllä wc-reissullaan, eikä päässytkään itse lattialta ylös. Apua hän sai aikaisin aamulla, mutta kuitenkin vasta useiden tuntien päästä kaatumisesta. Hän oli ehtinyt viileällä lattialla maatessaan jo kylmettyä ja toipuminen tapahtuneesta vei useita päiviä.
Hankimme tapahtuneen jälkeen yhteistuumin turvarannekkeen, jonka jälkeen sekä meidän omaisten että kaatuneen itsensä huoli helpottui merkittävästi. Pohdin kuitenkin jälkikäteen, kuinka tavallista puhelinta helpommin mukana kulkeva hälytyslaite kannattaisi hankkia heti, kun kaatumisriski kohoaa.
”Puhelin on harvoin taskussa, kun kaatuminen tapahtuu
Erilaisia senioreille suunnattuja turvapuhelimia ja turvarannekkeita on markkinoilla paljon. Turvaranneke tai kaulanauhaan kiinnitettävä nappi tuovat turvaa kaatumisten varalle erityisesti niihin tilanteisiin, joissa ei pääse kurottautumaan puhelimen luokse.
Kännykkäaikana ajattelemme helposti, että puhelinhan kulkee jatkuvasti mukana, miksi tarvitsisimme erillisiä rannekkeita tai nappeja turvaksemme? Totuus kuitenkin on, että puhelin on harvoin taskussa, kun kaatuminen tapahtuu.
Yksi yleisin ja suurimmalle osalle ainakin ulkonäöltään tuttu turvalaite on punanappinen ranteeseen tai kaulanauhaan asetettava malli. Omassa kodissa asuvalla napin painaminen aktivoi kotiin asennetun turvapuhelimen, jolloin puhelin soittaa automaattisesti omaiselle tai turva-auttajapalveluun. Kyseisen laitteen vahvuutena on, että siihen voidaan useimmiten asentaa myös muita kotona asumista tukevia lisälaitteita, kuten liesihälytin tai vaikkapa ovivahti.
”Saatavilla on myös enempi älykelloa muistuttavia huomaamattomampia laitteita
Punanappinen ranneke ei ole kuitenkaan ainoa vaihtoehto ja saatavilla on myös esimerkiksi enempi älykelloa muistuttavia huomaamattomampia laitteita. Tämä on tärkeää, sillä joskus turvapuhelimen hankinnan viivyttelyn taustalta paljastuu, että laitteen ulkonäkö koetaan ongelmalliseksi.
Omaan toimintakykyyn liittyvät asiat ovat henkilökohtaisia ja joskus myös kipeitä. Sopeutuminen esimerkiksi liikuntakyvyn muutoksiin voi olla aikaavievä prosessi. Todellisuudessa kukaan ulkopuolinen ranneketta tuskin huomaa tai pohtii asiaa sen kummemmin, mutta itselle asia voi olla vaikea. Sama pätee myös monien muiden apuvälineiden, kuten vaikkapa kepin tai rollaattorin käyttöönottamiseen.
Maksujen puolesta turvalaitteita on saatavilla sekä kuukausimaksullisia että kiinteähintaisia vaihtoehtoja riippuen erityisesti siitä, toivotaanko turvahälytysyhteys omaiseen vai ulkopuoliseen turva-auttajapalveluun.