Miten meidän tulisi valmistautua vanhuuteen?

Olin hiljattain asiakaskäynnillä, jossa keskustelimme laajasti senioripalveluista ja erilaisista saatavilla olevista vaihtoehdoista. Käynnillä asiakas esitti tärkeän kysymyksen: Miten meidän tulisi valmistautua vanhuuteen?

Emme useinkaan voi etukäteen ennustaa yksityiskohtaisesti, millaisia muutoksia ikääntyminen tuo juuri omaan arkeemme ja milloin nämä muutokset tarkalleen ottaen tapahtuvat. Tästä huolimatta ikääntymistä ja mahdollista tulevaa avuntarvetta olisi edellä mainitun asiakkaan tavoin tärkeää pohtia etukäteen. Aihetta voi lähestyä esimerkiksi siitä näkökulmasta, mitä toiveita ja ajatuksia omaan ikääntymiseen ja mahdolliseen tulevaan avuntarpeeseen liittyy.

Jokaisen olisi hyvä käydä läpi ainakin nämä neljä ikääntymisen kannalta tärkeää asiaa:

 

Asuinpaikka

Nykyään yhä iäkkäämmät asuvat omassa kodissaan ja suurin osa arkea helpottavista palveluista järjestyy kotiin tuotuna. Vaikka oma koti onkin meille kaikille useimmiten erityisen rakas paikka, olisi tärkeää pohtia realistisesti, onko koti sellainen, että se soveltuu asumiseen myös iän karttuessa.

Kyse ei ole ainoastaan asunnon tai asuintalon esteettömyydestä, vaan myös asuinympäristöstä laajemmin. Onko ympäristössä saatavilla itsellesi tärkeitä palveluja tai kaipaatko tulevaisuudessa mahdollisesti kanssasi samaa elämänvaihetta eläviä naapureita ja yhteisöllisyyttä?

Pohdinnoissa on hyvä huomioida mahdollinen liikuntakyvyn heikkeneminen sekä se, että toimintakyvyn muutokset saattavat vaikuttaa esimerkiksi kykyyn ajaa omaa autoa.

Jos tulet pohdinnoissasi siihen tulokseen, että asunnon vaihto on ennemmin tai myöhemmin ajankohtaista, kannattaa vaihtoehtojen kartoittaminen aloittaa hyvissä ajoin ja muutto hoitaa pois alta vielä, kun siihen on jaksamista.

 

Oikean palveluntuottajan valinta

Yleisimmin ensimmäiset ikääntyessä ilmenevät palveluntarpeet liittyvät kodin siivoukseen tai esimerkiksi peseytymiseen. Valitse ensimmäiset palveluntuottajat huolella, sillä parhaassa mahdollisessa tilanteessa sama tuttu ja turvallinen palveluntuottaja kulkee rinnallasi vielä vuosien päästä.

Asiakasmaksujen suhteen on hyvä laskea, olisiko itselle edullisempaa hakeutua yksityisten vai julkisten palvelujen piiriin.

Edunvalvontavaltuutus

Edunvalvontavaltuutus on asiakirja, joka jokaisen täysi-ikäisen olisi hyvä laatia siltä varalta, että päätöksentekokyvyssä tapahtuu muutoksia esimerkiksi sairauden vuoksi. Edunvalvontavaltuutuksella nimeät henkilön hoitamaan asioitasi toiveidesi mukaisesti tilanteessa, jossa et itse pysty niitä hoitamaan.

Edunvalvontavaltuutukselle on laadittu tietyt muotovaatimukset. Tarvittaessa on suositeltavaa kääntyä asiakirjan laatimisessa asiantuntijan puoleen.

 

Hoitotahto

Hoitotahdolla ilmaiset etukäteen tahtosi ja toiveesi liittyen terveydenhuoltoosi ja loppuajan hoitoon. Hoitotahdosta kannattaa käydä kirjaamassa vähintään OmaKantaan. Tämän lisäksi esimerkiksi Muistiliiton nettisivuilla on saatavilla laajempi hoitotahtokaavake, jossa voit tuoda yksityiskohtaisemmin esiin toiveitasi esimerkiksi mahdollisesta tulevasta hoitopaikasta, hoidon sisällöstä, mielipuuhistasi ja huoneen sisustuksesta.

Vanhuus on oma erityinen elämänvaiheensa. Jokainen ikääntyy tavallaan ja jokaisella  tulisi olla oikeus arvokkaaseen, turvalliseen ja oman näköiseen elämään myös vanhana.

Valmistautuminen ja omien toiveiden ylös kirjaaminen on äärimmäisen tärkeää, jotta arki olisi mielekästä myös silloin, kun et ehkä itse pysty toivettasi selkeästi ilmaisemaan.

Valmistautumiseen liittyvissä pohdinnoissa tarjoamme mielellämme apuamme ja senioripalveluihin erikoistunutta asiantuntijaosaamistamme.

Teija Repo

Navisoksen perustaja ja senioripalveluiden asiantuntija

Edellinen
Edellinen

Palvelujen on täytettävä perustarpeiden lisäksi paljon muutakin