Millainen asumisen vaihtoehto on senioritalo?
Senioritalo sanana saattaa virheellisesti herättää ajatuksia siitä, että talon sisältä löytyy automaattisesti senioreille suunnattuja palveluja. Tämä ei kuitenkaan välttämättä pidä paikkaansa.
Tyypillisesti senioritalo on ihan tavallinen vuokratalo tai asunto-osakeyhtiö, jonka erityispiirteenä on se, että taloon pääsee asumaan tietyn ikäisenä. Tyypillisin ikäraja senioritaloon on +55 vuotta. Pariskunnilla toisen on täytettävä asumaan pääsyyn liitetty ikäraja. Lisäksi senioritaloissa on tyypillisesti huomioitu hyvin taloyhtiön sekä asuntojen esteettömyysnäkökulmat.
Senioritalossa asumista ei lasketa ikäihmisten asumispalveluiden piiriin. Senioritaloihin voi hakeutua asumaan suoraan kuka tahansa ikärajan täyttävä henkilö, eli muita kriteerejä ei asumaan pääsyn kannalta lähtökohtaisesti ole. Palvelut järjestyvät senioritalojen asukkaille samoin, kuin muillekin kotona asuville ikäihmisille. Esimerkiksi kotihoidon palvelut asukas voi ostaa yksityiseltä palveluntuottajalta tai hakeutua julkisten palvelujen piiriin.
Osa senioritaloista on päättänyt ostaa taloyhtiön käyttöön esimerkiksi palveluohjauspalveluja. Talon oma palveluohjaaja huolehtii tyypillisesti talon asukkaiden henkilökohtaisiin asioihin liittyvästä palveluohjauksesta ja neuvonnasta, jonka lisäksi hän saattaa järjestää taloon yhteistä toimintaa. Joissakin taloyhtiöissä saattaa toimia myös esimerkiksi jonkin yksityisen toimijan ylläpitämä ravintola.
Senioritalossa asumisen vahvuus piilee yhteisöllisyydessä. Senioritalossa asuvat ikäihmiset löytävät asuintalostaan todennäköisemmin samassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä, joiden kanssa voi ystävystyä ja viettää aikaa. Osa taloista on myös hyvin aktiivisia talossa tapahtuvan toiminnan suhteen, jolloin asuintalo tarjoaa arkeen mielekästä puuhaa. Joissakin taloissa toimintaa suunnittelee palveluohjaaja ja toisissa taloissa asukkaat ovat itse aktiivisia asian suhteen. Huomioitavaa on kuitenkin myös se, että toisissa senioritaloissa ei ole toimintaa lainkaan.
Yhteisöllisyys on senioritalon vahvuus myös taloon hankittavien palvelujen kustannusten näkökulmasta. Kun koko yhteisö osallistuu esimerkiksi palveluohjauspalvelujen kustannuksiin, saadaan taloyhtiön asukkaiden käyttöön senioripalvelujen asiantuntemusta maltillisin asukaskohtaisin kustannuksin. Tämä lisää usein asukkaiden turvallisuuden tunnetta sekä taloyhtiön viihtyvyyttä. Tällöin taloyhtiö näyttäytyy houkuttelevana vaihtoehtona myös heille, jotka etsivät itselleen ikääntymisen näkökulmasta sopivaa asumisvaihtoehtoa.
Jos pohdit senioritaloa asumisen vaihtoehtona, kannattaa tällöin miettiä etukäteen, millaisia toiveita tulevaan asumiseen liittyy ja kartoittaa itselleen sopivia vaihtoehtoja tästä näkökulmasta. On tärkeää muistaa, että senioritaloilla ei ole toistensa kanssa välttämättä mitään muuta yhtenäistä tekijää, kuin asumaan pääsyyn liitetty ikäraja. Se, mitä talon sisällä lopulta tapahtuu, millaista toimintaa siellä järjestetään ja millaisia palveluja on saatavilla, vaihtelee todella paljon talokohtaisesti.