Mitä on laatu ikäihmisten palveluissa?

Keskustelin hiljattain erään omaisen kanssa senioripalveluiden laadusta. Omainen etsi läheiselleen laadukasta palveluvaihtoehtoa turvaamaan sujuvaa kotona asumista ja arjen hyvinvointia. Omaisen kokemuksen mukaan ikäihmisten palveluiden laadusta puhutaan tänä päivänä liian vähän ja jos puhutaan, jää konkretia asian suhteen epäselväksi. Olisikin tärkeää ajoittain keskustella siitä, mitä on laatu ikäihmisten palveluissa ja kuka laadun määrittää.

Laatua voidaan melko yleisesti käytetyn määritelmän mukaan pitää tuotteen tai palvelun kykynä vastata asiakkaan tarpeisiin ja odotuksiin. Voidaan siis ajatella, että jos asiakkaan kokema tarve on täytetty odotusten mukaisella tavalla, on pohja laadukkaalle palvelulle luotu. Koska odotukset ja tarpeet ovat äärimmäisen yksilöllisiä, vaaditaan palveluntarjoajalta tällöin kykyä ja halua vastata muuttuviin tilanteisiin joustavasti. Kyse on tahtotilasta, jossa palvelua toteutetaan ja kehitetään asiakaslähtöisyys edellä.

Yllä kuvattua määritelmää haastaa nykypäivänä yleistynyt käytäntö, jossa palvelua tarvitsevan asiakkaan avuntarve suunnitellaan hyvinkin yksityiskohtaisesti ennalta niin sisällöltään kuin ajallisesti. Todellisuudessa avuntarve on kotona asuvalla ja toimintakyvyltään heikentyneellä ikäihmisellä usein muuttuva tila, joka voi vaihdella päiväkohtaisesti paljonkin. On syytä pohtia, voiko tiukasti ennalta määritelty palvelu vastata riittävän hyvin asiakkaan muuttuviin tarpeisiin ja toiveisiin.

Oman haasteensa kokonaisuuteen tuo tilanne, jossa asiakas ei enää esimerkiksi sairautensa vuoksi kykene selkeästi ilmaisemaan toiveitaan ja tarpeitaan. Onko palvelun tarjoajalla tällöin mahdollisuus tutustua asiakkaan historiaan ja siihen, kuka hän on ollut ja mitkä asiat ovat olleet hänelle elämässä tärkeitä. On oma ammattitaitonsa tunnistaa tarve tilanteessa, jossa selkeitä sanoja ja pyyntöjä ei ehkä enää ole.

Oikeus laadukkaaseen palveluun

Sosiaalihuoltolain (2014/1301) mukaan asiakkaalla on oikeus saada laadultaan hyvää sosiaalihuoltoa. Asiakasta koskevien päätösten ja ratkaisujen on pohjauduttava asiakkaan etuun. Päätöksissä ja toimintatavoissa on täten pohdittava muun muassa sitä, miten ne turvaavat parhaiten:

  • Asiakkaan ja tämän läheisen hyvinvoinnin

  • Itsenäisen suoriutumisen sekä läheiset ihmissuhteet

  • Oikea-aikaisen ja riittävän tuen

  • Mahdollisuuden vaikuttaa itseä koskeviin asioihin.

Onko laadukkaita ikäihmisten palveluja saatavilla?

Korkealaatuisia senioreille suunnattuja palveluja on edelleen saatavilla paljon. Suosittelenkin tutustumaan laajasti palvelujärjestelmän tarjoamiin monipuolisiin vaihtoehtoihin juuri itselle sopivien palveluratkaisujen löytämiseksi. On tärkeää muistaa, että sinulla ja läheiselläsi on oikeus laadukkaaseen palveluun.

Jos tarvitset apua sopivien palveluvaihtoehtojen löytämisessä, me Navisokselta autamme mielellämme. Lisäksi apua tarjoavat hyvinvointialueiden palveluneuvonnan pisteet ja useat kolmannen sektorin toimijat.

Teija Repo

Navisoksen perustaja ja senioripalveluiden asiantuntija

Seuraava
Seuraava

Perhehoito ikäihmisten asumisen vaihtoehtona